Slik lagrer man vin


Vin er et levende og følsomt produkt som krever god og skånsom lagring. Dette for å sikre de beste betingelser for vinens modning og utvikling. En god vinopplevelse avhenger ikke alene av selve vinen, men i høy grad også hvordan den opp-bevares. Vin er et komplekst produkt som krever omsorgsfull behandling. Den skal oppbevares riktig, serveres ved riktig temperatur og drikkes av riktige glass.

Oppbevaring vin

Anbefalte serveringstemperatur
Vinens serveringstemperatur spiller en stor rolle for hvordan man opplever vinen. De ulike stoffene i vinen frigjøres ved forskjellige temperaturer, avhengig av vintype. Generelt kan man si at vinen oppleves søtere jo varmere den er. I motsatt fall kan man si at jo kaldere vinen er når den serveres, desto mer skjules vinens søthet. Kald vin forsterker også opplevelsen av syre og garvesyre. Dette er noen av grunnene til at vin skal serveres ved riktig temperatur. 

Temperatur
Den optimale oppbevaringstemperatur for vin ligger på ca. 10 – 14 grader, konstant vel og merke.

Luftfuktighet
Et fuktighetsnivå på mellom 50 – 75 % er viktig for korkproppens forseglingseffekt og dens evne til å holde luft ute.

Mørke
Flasken beskytter i seg selv ikke mot direkte sollys og særlig ultrafiolett lys kan være skadelig for vinen. Derfor skal vinen oppbevares i mørke, sikkert beskyttet mot UV-stråler.  

Vibrasjoner
Blir vinen utsatt for gjentatte vibrasjoner forstyrres vinens biokjemiske utviklingsprosess. Det er ofte vibrasjoner som er synderen når de beste og fineste vinene ikke når sitt høydepunkt. 

Ventilasjon
En konstant sirkulasjon av luft er grunnleggende viktig for å unngå utvikling av ubehagelige lukter og utvikling av råte og mugg.

Katalog2018